Żyjmy Dłużej

Dlaczego pescowegetarianie żyją dłużej?

Odmian wegetarianizmu powstało już wiele. Jedną z nich jest pescowegetarianizm – dieta uznawana za najzdrowszą i dającą długowieczność. Na czym polega? Co jedzą pescowegetarianie?

Co to jest pescowegetarianizm?

Pescowegetarianizm (nazywany też ichtiwegetarianizmem) to dieta będąca odmianą semiwegetarianizmu. Polega ona na wyłączeniu ze swojej diety mięsa czerwonego i drobiu, a pozostawieniu ryb. W dużej mierze przypomina on diety śródziemnomorską i japońską, które uznawane są za najzdrowsze na świecie. To właśnie mieszkańcy Japonii czy regionów nad Morzem Śródziemnym cieszą się najlepszym zdrowiem i żyją najdłużej. Ich posiłki składają się przede wszystkim z warzyw, owoców, ryb i owoców morza, orzechów, bakalii. Mięso jest dla nich albo tylko symbolicznym dodatkiem, albo nie mają go w menu wcale.

Ryby i owoce morza – podstawowy składnik diety pescowegetariańskiej

Ryby i owoce morza to naturalne bogactwo witamin i kwasów omega. Jak wynika z badań, osoby na diecie roślinnej, spożywające jednak mięso rybie i owoce morza, mają o wiele mniejsze tendencje do zapadania na choroby układu krążenia i nowotworów oraz dłużej cieszą się dobrą kondycją i ogólnym dobrym staniem zdrowia, w przeciwieństwie do osób spożywających duże ilości mięsa, w szczególności czerwonego. Ponadto decydując się na dzikie ryby i owoce morza, takie, które nie pochodzą z hodowli, nie przyjmujemy do swojego organizmu antybiotyków i hormonów, które normalnie występują w mięsie drobiowym i czerwonym.

Ryby to również naturalni dostarczyciele dużych ilości kwasów omega-3, które to są niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu i wykazują silne działanie przeciwzapalne. Spożywanie dużych ilości mięsa i przetworzonych olejów roślinnych zwiększa ryzyko wystąpienia stanów zapalnych organizmu, a co za tym idzie – naraża nas na choroby serca.

Przepis na długie i zdrowe życie

Problem nie jest samo spożywanie mięsa, ale jego zbyt duża ilość w naszym jadłospisie. Szkodliwe tłuszcze, sól, konserwanty, a także mięso produkowane masowo, którego jakość jest bardzo niska – to wszystko składa się na dietę tłustą i bardzo ubogą w jakiekolwiek wartości odżywcze. Pescowegetarianizm to idealna, zdrowa odpowiedź na naszą tradycyjną, polską dietę. To sposób na narzucenie sobie dyscypliny wyłączenia mięsa wątpliwej jakości z jadłospisu, a zastąpienie go rybami, owocami morza, warzywami, owocami i bakaliami.

Powiązane artykuły